07 499 10 50 040 216 171 tajnistvo.gskkbre@guest.arnes.si

Glasbena šola Brežice, Cesta prvih borcev 5, 8250 Brežice

Glasbena šola Brežice gostovala na Češkem

Nazaj

Glasbena šola Brežice gostovala na Češkem

Učitelji in učenci Glasbene šole Brežice smo od 12. do 15. oktobra gostovali na Češkem, pri prijateljski Osnovni umetniški šoli Johanna Sebastiana Bacha Dobřany.

Tokrat so se na slavnostnem koncertu v dvorani umetniške šole predstavili Martin Urek (kitara, mentor Tomislav Vrandečič), Julija Ferenčak in Miha Knez (klavir, mentorica Darija Stanović), Katarina Petrič (violina, mentorica Svjetlana Mulc), Anej Bašič, Maj Medvešek, Ruben Merljak, Aleksander Borovšak, Ema Tršelič, Vita Vučajnk, Nika Zorčič (klarinet, mentorja Jožica Zupančič in Igor Požar), Izak Vukič, Julija Veršec, Nika Urek, Luka Rihter (saksofon, mentorica Ita Nagode), Aljaž Vučajnk, Pia Škaler, Laren Avsec (trobenta, mentor Miran Petelinc), Urška Kovačič (rog, mentor Lenart Istenič), Žiga Kovačič in Amell Delić Mehani (pozavna, mentor Toni Škaler), ter Neža Pratengrazer in Sara Ojsteršek (petje, mentorica Mihaela Komočar Gorše). Ob klavirju je učence spremljala prof. Špela Troha Ogorevc. Na diatonični harmoniki je nastopil tudi prof. Niko Ogorevc, ki je predstavil »frajtonarico« češkemu kolegu prof. Petru Vaceku, da bodo lahko tudi na tej šoli pričeli s poukom našega ljudskega inštrumenta. Sicer pa so naši učitelji na delavnicah predstavili delo in način poučevanja češkim kolegom. Ker je bilo zanimanje veliko, so se nekaterih delavnic udeležili tudi učitelji z drugih glasbenih šol.

Daniel Ivša, ravnatelj GŠ Brežice je češkim učiteljem in ravnateljem iz okoliških šol predstavil slovenski glasbeni izobraževalni sistem, naš knjižničar prof. Vilko Urek pa svojo nedavno izdano monografijo »Brežiški glasbeniki skozi čas«.

Po delovnem petku in slavnostnem koncertu so nas naši gostitelji v soboto peljali v Plzen, kjer smo si ogledali »podzemlje«, na kilometre podzemnih rovov, Plzensko katedralo in Konzervatorij za glasbo, kjer je med drugim skladal tudi slavni Bedřich Smetana. Zvečer smo si v Plzenskem gledališču ogledali muzikal Candide skladatelja L. Bernsteina.

Izmenjava, ki med pobratenima mestoma ter med brežiško glasbeno šolo in Umetniško šolo mesta Dobřany poteka že 21. leto, je tudi tokrat spletla še močnejše vezi in napovedala obisk čeških prijateljev pri nas v mesecu aprilu prihodnje leto. Med drugim pa smo g. ravnatelju Janu Vozaru – Honzi obljubili, da bomo prihodnje leto nastopili na prestižnem festivalu, ki je najstarejši te vrste na Češkem in sicer z deli češkega baročnega skladatelja Johanna J. Brentnerja. 

 

Vir: GŠ Brežice

Glasbena šola Brežice gostovala na Češkem
Glasbena šola Brežice gostovala na Češkem
Glasbena šola Brežice gostovala na Češkem
Glasbena šola Brežice gostovala na Češkem

Stopite v stik

Uradni podatki

Glasbena šola Brežice

Bronasti

Cert ID: 0027/00027

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Glasbena šola Brežice
Matična številka: 5083591000