Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri

Nagovor ravnatelja ob začetku šolskega leta

Spoštovani, novo šolsko leto je pred vrati. Preden vanj vstopimo, je prav, da se obrnemo in povzamemo, zakaj je bilo prejšnje leto tako pestro, polno čudovitih nastopov in tekmovalno uspešno.

Glasbeno šolo Brežice je obiskovalo 311 učencev instrumentalnega pouka/petja in 25 učencev glasbene pripravnice. Od tega jih je  47 uspešno zaključilo nižjo/višjo stopnjo.

Učenci so nastopali na 23 internih, 24 razrednih/oddelčnih, 21 javnih in 70 zunajšolskih nastopih. Če vse skupaj seštejemo, pridemo do zavidljive številke 138 nastopov, kar pomeni, da je šola prispevala glasbene točke skoraj vsak tretji dan. Sodelovali smo na revijah pihalnih orkestrov ZSGŠ v Šentjurju, godalnih orkestrov ZSGŠ v Lendavi in citrarskih orkestrov ZSGŠ v Velenju. Pihalni orkester je gostoval tudi v Radečah na koncertu njihovega šolskega in krajevnega pihalnega orkestra. Projektni mešani pevski zbor je nastopil v Koncertni dvorani Vatroslava Lisinskega na multimedijskem projektu »Oxygene« tolkalne skupine Sudar, njen član je naš učitelj tolkal Goran Gorše. Na Festivalu diatonične harmonike, ki je potekal v Mali dvorani Vatroslava Lisinskega, so gostovali tudi naši učenci diatonične harmonike. Sodelovali smo na koncertu glasbenih šol Posavja in koncertu glasbenih šol dolenjske regije. V naši organizaciji so se učenci predstavili na naslednjih nastopih: Koncert orkestrov in Solzic, Božično-novoletni koncert, Naša prihodnost (nastop v maskah), Zaigrajmo skupaj (koncert družinskih članov), koncert ob materinskem dnevu, koncert Vokalne skupine Solzice, 6. slovenski citrarski večer, koncerti ob zaključku šolanja in naš zaključni koncert. Nič manj pomembni niso interni in razredni/oddelčni nastopi, na katerih učenci nabirajo nujno potrebne odrske izkušnje.

Gostili smo violončeliste iz GŠ Kranj, Vokalno skupino Drouz, Komorni zbor Ipavska, kitariste iz posavskih glasbenih šol in naše prijatelje iz pobratene Umetniške šole J. S. Bacha Dobřany s Češke.

V prejšnjem šolskem letu se je regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj udeležilo 19 učencev. Vsi skupaj so dosegli 15 zlatih, 8 srebrnih in 5 bronastih priznanj, plaket ali nagrad. Vsem tekmovalcem, njihovim mentorjem in korepetitorki iskreno čestitamo in jim želimo še veliko užitkov in uspehov na njihovi glasbeni poti. Marcel Slakonja iz razreda Marjetke Podgoršek Horžen je uspešno opravil sprejemni preizkus iz petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana

Število nastopov, udeležbe na tekmovanjih in revijah ter koncerti zunanjih izvajalcev kažejo na pripravljenost pedagoškega kadra in močno vpetost glasbene šole v kulturno dogajanje. Redno smo vzdrževali in nabavljali instrumente ter skrbeli za izobraževanje zaposlenih, kar je  pomembno pri zagotavljanju pogojev za dobro delo.

Glasba ima več pozitivnih učinkov na ljudi in okolje. Različne raziskave so dokazale, da ukvarjanje z glasbo izredno pozitivno vpliva na razvoj otrok. Pri jezikovnem pouku, branju in pismenosti dosegajo boljše rezultate. Spoznavanje različnih zvrsti glasbe lahko pripomore k spoštovanju kultur ostalih narodov in ohranjanju domače kulturne dediščine. Vsakodnevna vaja gradi delovne navade, pripomore k kakovostnejšemu preživljanju prostega časa in blagodejno deluje na dušo, kar posledično zmanjšuje število prestopnikov. Spodbuja kvalitetne medsebojne odnose in razvija socialne kompetence. Nekateri jo uporabljajo tudi kot terapijo.

Novo šolsko leto bo prav tako polno zanimivih nastopov, projektov, gostovanj in tekmovanj …  Zraven utečenih nastopov bomo postavili na oder glasbeno pravljico. Marjetka Podgoršek Horžen nam bo pričarala čudovit pevski večer. Špela Avsenak bo imela avtorski večer. Harmonikarski orkester bo gostoval na Bledu na reviji harmonikarskih orkestrov ZSGŠ. Udeležili se bomo gostovanja na Češkem. Učenci zaključnih letnikov se bodo predstavili na absolventskem nastopu. Z veseljem se bomo odzvali na vabila različnih ustanov, društev in organizacij. Posvetili se bomo tudi koncertnemu bontonu na naših nastopih. Predvsem pa bomo skrbeli, da glasbeno in kulturno čim bolj napredujete.

Prijetno novo glasbeno šolsko leto želim in hvala za dosedanje zaupanje.

Daniel Ivša,
ravnatelj